Limited (LTD) şirket nasıl kurulur ve maliyetleri nelerdir?
Kendi işinizi kurmak istediğinizde bir şirket sahibi olmanız gerekiyor. İşinizi hayata geçirmek için şahıs ya da limited şirketi açabilirsiniz. İki türün de kendine has özellikleri, Limited şirket kurmak da avantaj ve dezavantajları beraberinde getiriyor. Şahıs firması kurmak ile ilgili bilgi almak isterseniz aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.
Bu yazımızda ise limited (LTD) şirket nasıl kurulur, limited şirket kurma maliyeti nedir, kuruluş masrafları ve kurma şartları nelerdir, gereken belgeler neler olabilir hepsini tek tek inceleyecek ve üzerinde üzerinde duracağız. Limited şirket kurma maliyetlerişehirlere göre farklılık gösterebilir. Bunun için çalışacağınız mali müşavirden bilgi alabilirsiniz. Burada İstanbul’u baz alarak bazı limited şirket kurma maliyeti üzerinden bahsedeceğiz.
Limited (LTD) şirket nedir?
Öncelikle limited şirketin ne olduğundan bahsedelim. Limited şirket, ekonomik faaliyetleri gerçekleştirebileceğiniz, gerçek veya tüzel kişi/ler tarafından kurulan bir şirket türüdür. Bu şirket türünde birden fazla ortaklık olabilir ve şirket yapısı 50 kişiye kadar artırılabilir.
LTD şirket ile yasalar çerçevesinde belirtilen her türlü ticari faaliyet gerçekleştirilebilir; ancak bankacılık ve sigortacılık sektörü için limited şirket kurmak isterseniz bunu yapamazsınız. Şirket kurulurken yapılan sözleşmedeki hükümlere göre tüm ortakların yetki ve payları belirlenir.
Limited şirketlerde bulunması zorunlu olan organlar nelerdir?
Genel Kurul
Limited şirket kuruluşu itibari ile bir Genel Kurulunun olması zorunluluğu bulunmaktadır. Şirket üzerinde pay sahibi olan kişiler, şirketin genel, mali ve idari durumunu bu genel kurul toplantılarında görüşürler ve bu toplantılar genellikle 3 ayda bir yapılır. Gerekli ve ihtiyaç duyulması halinde bu toplantıların yapılma süreleri kısaltılabilir.
Yöneticiler
Şirketin yönetiminde bulunan ve limited şirketi temsil eden yöneticilerin de belirlenmesi LTD şirketlerde zorunlu tutulmaktadır. Şirketin idaresi ve temsi yetkisi, Genel Kurul tarafından göreve getirilen müdüre aittir. Müdürün görevini yerine getirememesi durumunda, ihraç ya da yönetim kurulu, yeni bir müdür ataması gerçekleştirebilir.
Neden Limited şirket kurmalısınız?
Şahıs şirketi yerine neden bir limited şirketi kurmalıyım sorunuzu ise, LTD şirketlerin bazı avantajları ile yanıtlayacağız. Limited şirketlerin avantajları, yapacağınız işe göre sizin yararınıza olabilir.
Çoklu ortaklık
Kendi işinizi tek başınıza limited şirket kurmak, belki maliyetli ve sizin baş edemeyeceğiniz bir süreç olabilir. Bu durumlarda ortaklık yapmak isteyebilirsiniz. Limited şirket, size ortaklık konusunda bir takım avantajlar sağlayacaktır. Şahıs firmalarından en büyük farkı ve avantajı budur. Çoklu ortak yapısı ile şirketinizi böylece kurabilirsiniz.
Vergilendirme
Limited şirketlerde, vergilendirmeler sabit bir oran üzerinden yapılmaktadır. Şahıs firmalarında, kişinin kazancına göre ödemesi gereken vergi miktarı da artar; ancak LTD firmalar sabit bir oran üzerinden bu ödemelerini gerçekleştirirler.
Prestij
Şirketinizin limited olması yaptığınız işin de prestijini artıracaktır. Limited şirketlerinin çok ortaklı yapısı, şirket kurulumu sırasında harcanan meblağlar işin daha profesyonel görünmesini sağlayacağı için size de artı olarak prestij katacaktır.
Limited şirket kurulum ücretleri ve maliyetleri nelerdir?
Limited şirket kurulumu, sermaye, müdür sayısı, ödenen kira ve sektör maliyetleri değiştirmektedir. Aynı zamanda yazının da başında belirttiğimiz gibi faaliyet gösterdiğiniz şehir de bu ücretlerin değişkenlik göstermesine neden olacaktır. Burada örnek olması için ele aldığımız kalemleri aşağıda belirtiyor olacağız. Sizin için en doğru maliyetleri öğrenmek için çalışacağınız muhasebeci ya da mali müşavirle görüşmeniz daha doğru olacaktır.
- Tek ortak
- Tek müdür
- Sermaye 10.000 TL
- Kira 2.000 TL
Noter maliyetleri
- Müdür için imza beyannamesi, 1 adet 35 TL
- Kuruluş vekaleti, 1 adet 80 TL
- Nüfus cüzdanı örneği (her ortak için 3 adet) 30 TL
- Ana sözleşme onayı, 1 adet 150 TL
- İmza sirküleri (her müdür için 1 adet) 90 TL
- Ticaret defter onayı (50 sayfalık) 150 TL
- Şirket kuruluşu sonrası mali müşavir vekaleti 120 TL
- Toplam 655 TL
Vergi dairesi masrafları
- Kira damga vergisi (kefilli) 2000×12 = 24.000 x1,89 / 1000 = 45,36 TL
- Kira damga vergisi (kefilsiz) 2000×12 = 24.000 x11,37 / 1000 = 272,88 TL
- Her nüsha için damga vergisi ödenmesi gerekir.
Ticaret Odası
- Sicil kaydı, 1000 TL
- Faaliyet Belgesi, 10 TL
- Toplam: 1010 TL
Banka
- Rekabet kurulu ödemesi: 10.000 x 4 / 10.000 = 4 TL
- Sermayenin 1/4’ü bankada bloke edilir. 10.000 / 4 = 2.500 TL. (Bu ücret, şirket kurulumunun ardından geri çekilebilir)
Mali müşavir
- Şirket kuruluş ücreti, 750 TL
Matbaa
- Şirket kaşesi, 2 adet: 30 TL
- Fatura ve İrsaliye 1 cilt, 50 TL
- Toplam: 80 TL
Toplam maliyet: 2544,36 TL (*kira damga vergisi “kefilli” üzerinden hesaplanmıştır)
Buradaki maliyetler daha önce de belirttiğimiz gibi ortak, müdür sayısı, kira meblağsı, sektör ve bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösterebilir.
Maliyetler konusunda bilmeniz gerekenler ekstra detaylar
Yukarıdaki ücretlerin yanı sıra, bu listeye dahil etmediğimiz masraflar da bulunuyor. Bu masraflar yine yapacağınız işe göre değişiklik gösterecektir.
- Sermaye bloke tutarı,
- Her bir ortak için ekstra 150 TL, her bir müdür için 250 TL,
- Yazar kasa maliyetleri buraya eklenmemiştir. (Ortalama olarak 1,250TL
Bunların yanı sıra yabancı ortaklı şirketlerde mali müşavirlik alt limiti 2000 TL + %18 KDV şeklindedir.
Limited şirketlerin dezavantajları
Limited şirket kurmak ile ilgili bazı dezavantajları da gözden geçirmeniz gerekiyor. Çünkü daha kapsamlı bir yapısı olduğu için, limited şirketlerin yaptıkları ödemeler de farklılık gösterebiliyor.
- Aylık KDV ödemeleri
- Her bir çalışan için sigorta primi ödemeleri
- Müdürler için aylık 4B SGK primi
- Üç ayda bir stopaj vergisi ödemeleri
- Üç ayda bir geçici vergi ödemeleri
- Yılda bir kez olmak üzere Yıllık Kurumlar Vergisi
- Yılda bir kez, meslek odası üye aidatları
- Yılda bir kez, defter tasdik ücretleri
- Belediye vergileri
- Aylık mali müşavirlik ücretleri. (Çalışan sayısının artmasıyla beraber bu ücret de artmaktadır.
Şirket kurmak ve şirketinizi kurmadan önce bu detayların da üzerinde durmak, ilk aşamada oldukça önemli.
Verilen rakamlar 2017 rakamlarıdır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır.